woensdag 17 februari 2016

Mama, ik kan nu wel alle maanden van het jaar opnoemen!


Wees gerust, dit is niet een kreet die van mijn Asperger klantje afkomt, neen dit is een kreet waar wij hartelijk om hebben moeten lachen die heel stellig door mijn 9-jarige dochter werd gebezigd. En ja wij moesten hier heel erg hard om lachen omdat ze vol overtuiging al bij juni en juli de mist in ging om even later oktober over te slaan om verder te gaan met november! En dit doet ze altijd, de 12 maanden zijn er met een beetje mazzel bij onze dochter altijd 11.

Sinds kort hebben wij er in het gezin een ADHD klantje bij gekregen, zomaar kado, onze dochter. Eigenlijks is ze volgens de oude DSM-IV een ADD klantje maar aangezien we het makkelijk willen houden hebben we in de DSM-V alles op 1 hoop gegooid en is ze nu een ADHD-C van combinatie. Net als ons Asperger klantje nu niet meer Asperger zou hebben maar een jongen zou zijn met een Autistische Spectrum Stoornis. In mijn visie is er nog steeds onderscheidt, een Asperger is geen PDD Nos-er of andersom. Maar we doen het er maar mee. Het was wel even een “dingetje” niet zozeer voor ons, maar temeer voor onze zoon en natuurlijk ook dochter. Want hoe krijgt je dat nou zo opeens?  Ze heeft er helemaal niets voor hoeven doen, ze is ook niet ziek geweest en opeens heb je dat, dat ADHD-C. Dat streepje C moet er wel bij, want zo heeft de psychiater en psycholoog het uitgelegd en toegelicht aan onze jonge dame.

Ga dat dan maar eens uitleggen. Dat je dat eigenlijk al heel lang hebt maar dat we er nu pas achterkomen. Dat nu pas is een beetje genuanceerd, wij vonden haar altijd wel druk en ontzettend vergeetachtig. Ze deed nooit wat we van haar vroegen, als ik vroeg om een kopje koffie dan liep ze gerust de keuken in om zonder de koffie terug te keren omdat ze het al weer vergeten was. Zo rijdt ze op de fiets naar sport altijd al vanuit huis de verkeerde kant op en wanneer wij altijd rechtdoor moeten gaat zij steevast linksaf en rijdt ze zo mijn wielen in omdat ze niet meer weet hoe we normaal fietsen. Haar korte termijn geheugen blijkt zo lek als een zeef. Doordat ze afgelopen schooljaar al 6 weken eerder thuis zat dan de zomervakantie begon kwamen we terecht bij de psycholoog, ze bleek overspannen door de thuissituatie, haar broer het Aspergerklantje, en een gecreëerde situatie door haar meester in de klas, waar ze op een bepaald moment niet meer mee om kon gaan. Het advies, met de handen in de klei en verstand op nul. We kwamen er achter dat dit het niet alleen kon zijn, en na veel gepuzzel, de nodige testen en gesprekken blijkt dat onze dochter zoveel prikkels in haar hoofd heeft, ze niet kan onthouden dat ze zich na het opstaan moet aankleden, dat ze om 08:00 naar school moet, dat ze dan haar tanden gepoetst moet hebben en haar tas ingepakt moet zijn. Dat ze meerdere opdrachten tegelijk niet kan onthouden, en dat ze naast dit alles thuis op haar tenen loopt omdat ze nu oud genoeg is om te begrijpen dat haar broer anders is en dat dát helemaal niet leuk is! Een brusje zijn is ook helemaal niet leuk, zeker niet als je al je handen vol hebt aan jezelf.

Mijn Asperger klantje vond het in het begin iets om lekker mee rond te gooien. Hij wist natuurlijk altijd al dat zijn kleine zusje een ADHD-er was! En nu kreeg hij het ook nog eens bevestigd. Het klopt, wij als ouders riepen het vaak wanneer zijn zusje weer eens niet kon blijven zitten aan de tafel, als ze na 3 uur dansles op een dag nog steeds niet moe was, of ze om 22:30 nog even kwam “buurten” beneden omdat ze geen slaap had. Maar nu had mijn zoon een legitieme reden om in elk gesprek of bij elk bezoek dit nieuwsfeitje aan te halen. Zodra je bij ons één voet over de drempel zet krijg je meteen de vraag of je “het” al weet. Zo niet, dan zal zoonlief je wel even informeren dat zijn zusje nu een ADHD-er is. Het mooiste is als hij op samenzweerderige toon naar ons toe komt en fluistert “weten ze “het” al?” met knipoog, en een blik op de onfortuinlijke bezoeker.
Marie-José

Geen opmerkingen:

Een reactie posten